zondag 3 januari 2010

Natuurrampen (Deel 1)

Ik wilde eigenlijk al op 01-01-2010 op deze weblog de natuurrampen bijhouden die wereldwijd plaatsvinden.
Hierbij een overzicht van de afgelopen dagen. De teksten heb ik uit verschillende krantenberichten gekopieerd.

Zondag 3 januari
Peking ontregeld door sneeuwval

In Peking is door hevige sneeuwval het openbare leven ernstig ontregeld. Duizenden mensen zijn gestrand op de belangrijkste luchthaven van de Chinese hoofdstad.
Meer dan negentig procent van de vluchten werd geannuleerd of liep zware vertraging op. Dit tot grote verrassing van veel reizigers: "Ik kwam extra vroeg naar het vliegveld om zeker te zijn dat ik mijn vlucht zou halen, maar volgens de leiding is mijn vlucht geannuleerd."
Snelwegen
De luchthavens van steden rondom Peking zijn allemaal gesloten. Ook de meeste snelwegen zijn dicht. De provincies Sichuan en Yunnan hebben met andere weerproblemen te maken; daar wordt dichte mist verwacht.
Het stadsbestuur van Peking heeft 200 sneeuwschuivers ingezet om de wegen in het centrum van de hoofdstad schoon te houden.
Kouder
Waarschijnlijk zakt de komende tijd de temperatuur nog verder. Nu is het ongeveer min 16 graden Celsius en waarschijnlijk wordt morgen min 20 gehaald. Ook wordt meer sneeuw verwacht. Vanwege deze vooruitzichten heeft de Chinese overheid een waarschuwing uitgegeven.
Afgelopen november werd het noorden van China ook al getroffen door dergelijke weersomstandigheden. De voedselprijzen stegen toen enorm, omdat voorraden niet meer op tijd konden worden aangevuld.

2 januari
ROME - Italië wordt geteisterd door hevige regenval en storm.

Het noodweer heeft geleid tot overstromingen en aardverschuivingen, die één mensenleven hebben geëist. Honderden toeristen zitten vast op de Eolische Eilanden, omdat de veerdiensten uit de vaart zijn genomen vanwege de onstuimige zee . In het zuiden van de Tyrreense Zee zijn er bij windkracht 9 golven van bijna 8 meter hoog, zo meldt persbureau ANSA.
Veel mensen zitten al dagen vast op de eilanden en kunnen niet naar hun werk. Aan de oostkust van de Tyrreense Zee is, ten zuiden van Napels, bij hevige regen en storm een rots losgeraakt uit de kust. De steenmassa heeft een restaurant getroffen; de 44-jarige eigenaar is gedood. Alleen al in de regio Toscane zijn 133 aardverschuivingen geconstateerd, tientallen gezinnen hebben hun huizen moeten verlaten.
Rivierdijk
Na een dijkdoorbraak bij Pisa wil de burgerbescherming een plan opstellen om alle rivierdijken in Italië te controleren. In verscheidene andere regio's zoals Ligurië zijn wegen afgesloten die blank staan.

1 januari 2010
Zeker 64 doden bij modderstromen in Brazilië

Zeker 64 mensen zijn omgekomen bij modderlawines en overstromingen in drie staten van Brazilië. De overstromingen en aardverschuivingen worden veroorzaakt door zware regenval.
Op een Braziliaans vakantie-eiland in de buurt van Rio de Janeiro zijn al 35 lichamen onder de modder vandaan gehaald. Na dagenlange zware regenbuien begon de grond op een heuvel te schuiven en werden drie huizen en een hotel door de modder verzwolgen.
In het hotel waren de gasten juist naar hun kamers teruggegaan na de nieuwjaarsviering. Of onder de doden buitenlanders zijn is niet bekend.
Eco-tourisme
Ilha Grande, dat ooit nog in handen was van de Nederlanders, is populair bij buitenlandse toeristen vanwege vanwege de mooie natuur en het zonnige weer. Het is een bekende plek voor eco-toerisme.
Het vakantieoord is alleen per boot bereikbaar, waardoor reddingswerkzaamheden moeizaam verlopen. Zo'n honderd reddingswerkers zijn ingezet.
Het noodweer in de deelstaat Rio de Janeiro heeft de laatste dagen aan enkele tientallen mensen het leven gekost.

do 31 dec 2009, 22:20
Neerslag plaagt Spanje
SEVILLA - Hevige regens en sneeuw hebben donderdag op veel plaatsen in Spanje het verkeer stilgelegd. Zeker dertig wegen zijn afgesloten wegens het noodweer, zoals de snelweg van Madrid naar de Andalusische hoofdstad Sevilla. De buiten zijn oevers getreden rivier de Jabalon versperde vijf uur lang deze snelweg in beide richtingen.

In de streek zijn zeker twintig andere wegen afgesloten door het noodweer vooral in de omgeving van de havenstad Cadiz. Sneeuw hindert ondertussen het verkeer in het westen, noorden en noordoosten van het land.
Voor het zuiden ziet de weersverwachting er aan het begin van het jaar 2010 zorgelijk uit. Er wordt vijftien liter water per vierkante meter verwacht bij zeer harde wind met windsnelheden rond de 80 kilometer per uur.

Geen opmerkingen: