maandag 4 januari 2010

Natuurrampen (deel 2)

ma 04 jan 2010, 13:00

Tientallen doden door noodweer in Kenia

NAIROBI - Dagenlang aanhoudend noodweer heeft in het noorden van Kenia zeker 26 levens geëist. Tientallen mensen worden nog vermist. Ongeveer 30.000 personen zijn volgens het Internationale Rode Kruis dakloos geworden. Dat berichtte de Keniaanse krant Daily Nation maandag.
Vooral ten westen van het meer Turkana, waar voor het merendeel woestijngebied is, werd getroffen. De Kerio-rivier trad hier buiten zijn oevers, waardoor gehele dorpen wegspoelden. Ook het vee van veel inwoners, die afhankelijk zijn van hun dieren voor hun levensonderhoud, verdronk.
Reddingswerkers kunnen nauwelijks hulp bieden. Veel bruggen zijn ingestort en wegen onbegaanbaar.
Oorzaak van het noodweer zou het weerkundig fenomeen El Niño zijn. Daardoor houdt de regentijd, die normaal in oktober en november plaatsvindt, langer aan. Lokale meteorologen hebben voorspeld dat het slechte weer nog tot eind januari aanhoudt.

4 januari 2010, 11:16 | ANP

NEW DELHI (ANP) - Een koudegolf in het noorden van India heeft al meer dan honderd levens geëist. De meeste doden zijn gevallen in de deelstaat Uttar Pradesh. Vooral daklozen en ouderen zijn aan de kou bezweken, berichtte de BBC maandag.
Er zijn weinig voorzieningen voor daklozen. De autoriteiten hebben wel dekens en brandhout uitgedeeld, maar die maatregelen bleken nog onvoldoende soelaas te bieden voor arme mensen die op straat slapen.
Dichte mist en temperaturen tot het vriespunt verstoorden eveneens het lucht- en treinverkeer, waardoor tienduizenden passagiers strandden. Het beroemde witmarmeren mausoleum Taj Mahal uit de zeventiende eeuw in Agra was nauwelijks te zien door de dichte mist.
De kou houdt volgens meteorologen de komende dagen nog aan.

Maandag 4 januari 2010

De autoriteiten in Australië hebben de overstromingen officieel verklaard tot natuurramp. In de Australische staat New South Wales zijn de afgelopen dagen grote gebieden overstroomd, door zware regenval.
Meer dan 1200 mensen zijn geëvacueerd. Omdat nu officieel sprake is van een natuurramp, kunnen mensen die getroffen zijn aanspraak maken op geld van de overheid. De schade door de overstromingen loopt naar verwachting in de miljoenen. Veel boeren in New South Wales zijn juist blij met het vele water. De afgelopen tijd hebben ze hun oogst verloren zien gaan door extreme droogte.

ma 04 jan 2010, 10:46

Zware sneeuwval in China en Zuid-Korea

PEKING - Niet alleen Europa is in de greep van koning winter, ook het noordoosten van Azië kampt met zware sneeuwval. In Zuid-Korea viel op sommige plaatsen een recordhoeveelheid sneeuw in zeventig jaar tijd. In de hoofdstad Seoul viel maandag bijna 30 centimeter sneeuw, liet de nationale weersdienst weten.
Het verkeer op de weg en in de lucht raakte ontregeld, net als in delen van China. In Peking waren de scholen maandag gesloten, waardoor ruim 2 miljoen leerlingen een extra dag kerstvakantie kregen. De temperatuur komt maandag naar verwachting 16 graden onder het vriespunt in Peking, de laagste temperatuur in decennia. In de noordelijke provincie Heilongjang daalde het kwik al tot ruim 35 graden onder nul.
Zondag waren 1200 vluchten geschrapt op het internationale vliegveld van Peking, maar maandag kwam de boel langzaam weer op gang. Zondag viel er in Peking de meeste sneeuw in een dag tijd met ruim 30 centimeter.

Geen opmerkingen: