zaterdag 2 januari 2010

Wat gebeurde er toch in Israel afgelopen week?

Afgelopen week hebben er een aantal zaken plaatsgevonden waar in de pers vrijwel niets over te lezen was.
Hieronder in het kort de 2 bijeenkomsten:

Netanyahu heeft de 140 ambassadeurs bij elkaar geroepen.

Netanyahu sprak in zijn toespraak afgelopen maandag tot 140 Israëlische ambassadeurs en hoofden van de delegaties die in Jeruzalem zijn voor een reeks briefings.
De onderwerpen waren:
• Palestijnse acceptatie van Israël als een joodse staat.
• Demilitarisering van een toekomstige Palestijnse staat.
• Het erkennen van Israël als een Joodse staat, zei Netanyahu, is noodzakelijk voor een overeenkomst met de Palestijnen, dat alleen kan leiden tot een einde van het conflict.
"We willen een einde maken aan het conflict," zei hij. "Dat betekent dat de Palestijnen moeten stoppen om een Palestijnse staat te gebruiken als startpunt voor nogmeer eisen.
Geen aanspraak op Israël om haar te overspoelen met vluchtelingen, want dat zou het einde betekenen van de Joodse staat, en geen irredentische aanspraken op de Negev, Galilea of Israëlische burgers, want dat zou betekenen de ontbinding van de Joodse staat.
"

Hij zei dat de situatie in Libanon, en de herbewapening van Hezbollah, ondanks de resolutie (1701) van de Veiligheidsraad een verbod bleek wat geen resultaat had, en dat afspraken op papier ineffectief blijken.

"Ik betwijfelen dat iemand dit kan doen, behalve een echte Israëlische aanwezigheid, de Israëlische strijdkrachten", zei hij, suggererend, dat in elke toekomstige overeenkomst met de Palestijnen, Israëlische troepen - en niet een internationale troepenmacht- moeten worden gestationeerd aan de oostelijke grens van een toekomstige Palestijnse staat om te voorkomen dat de Palestijnen wapens invoeren en kunnen schuilen voor Israel.

Netanyahu wijst weer duidelijk op zijn standpunt om geen enkele internationale veiligheidstroepen toe te laten, zij zijn een ellendige mislukking geweest, zoals Hezbollah nu weer in het bezit is tussen de 40.000 tot 50.000 raketten en gericht op Israël.

Topleiders bijeen op een conferentie in de MFA (Ministerie van Buitenlandse Zaken)

Het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van de vice-premier en de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, organiseerde een conferentie (27-31 december) voor de Israëlische leiders in het buitenland (Head of Missions). Op de conferentie werd er met de Israëlische ambassadeurs en de consuls in de hele wereld gesproken over brede diplomatieke en strategische kwesties.

Dit is de eerste keer dat er een conferentie is geweest voor alle Israelische leiders (Heads of Missions) in de wereld. Het idee was om in de rechtstreekse dialoog met de leiders van het land, een wederzijdse update te geven over belangrijke diplomatieke kwesties, en om te spreken over actieplannen en hoe om te gaan met de uitdagingen die de staat Israel staan te wachten.
Welke rol speelt Israel in de wereld arena in het komende jaar inclusief de Iraanse dreiging.
Een groot deel van de conferentie was gewijd aan de behandeling van de integratie van Israël, maar ook potentiële bijdrage aan onderwerpen zoals het milieu, duurzame energie, water-en afvalwaterbehandeling, en nieuwe technologieën.

De deelnemers bespraken de ontwikkeling en bevordering van de buitenlandse betrekkingen van Israël en haar imago als een land dat bijdraagt aan het creëren van een betere toekomst voor iedereen. Ze spraken ook over de opkomst van nieuwe mondiale bevoegdheden en hoe om te gaan met hen.

Tot zover even deze 2 bijeenkomsten.

Het lijkt er steeds meer op dat Israel haar leiders in het buitenland voorbereidt op bijzondere gebeurtenissen en hoe daar mee om gegaan moet worden.

Heeft dit te maken met een aanval op de kernreactoren in Iran?

Geen opmerkingen: